SPÓROLJ PÉNZT A LEVEGŐVEL

Belégzés, kilégzés – naponta körülbelül 20.000 lélegzetvétellel töltjük meg tüdőnket oxigénnel. Ezzel szemben egy laboratórium jelentősen lassabban „lélegzik”: a vegyifülkék elszívják a levegőt, és a szellőzés friss levegőt juttat vissza. Bár ez biztonságos, rengeteg energiát is fogyaszt. Egy okos légkezelő rendszerrel azonban több energiát – és így pénzt – lehet megtakarítani, mint azt sokan gondolnák.

Labokraft.hu • Image and Text
Érdemes a hatékonyságra összpontosítani

Erőkifejtés estén többet lélegzünk, mint a mindennapi tevékenységek közben, emellett pedig éjszaka kevesebbet lélegzünk. Légzési ritmusunk és levegőmennyiségünk tökéletesen alkalmazkodik oxigénigényünkhöz. Pontosan annyit lélegzünk, amennyire szükségünk van és ugyanez igaz a laboratóriumi légkezelő rendszerre is.

Hogyan lehet a vegyi fülke légelszívó rendszerével csak annyi levegőt elszívni, amennyire szükség van, miközben a fülke megakadályozza a helyiség levegőjének káros anyagokkal történő szennyeződését? Végül is a személyzet biztonsága a legfontosabb.

Ugyanakkor hogyan lehet a lehető legkevesebb energiát fogyasztani, például az emberi légzőrendszert tükrözve és az igényekhez igazítva a levegőellátást? Például egy standard vegyifülke folyamatos laboratóriumi működés során évente annyi energiát fogyaszt, mint két-három családi ház. Ez olyan, mintha folyamatosan sportolnánk. A laboratórium szellőzése és levegőelszívása döntő költségtényező az üzemeltetési költségekben. Éppen ezért érdemes a hatékonyságra összpontosítani.

Labokraft.hu • Image and TextWaldner mozgásérzékelő
A légmennyiség-szabályozók biztosítják a hatékonyságot

A Waldner 40 éve egyre hatékonyabb vegyifülkéket fejleszt, mint például a Secuflow vegyifülke, amely kifinomult áramlási technológiájával 33%-kal kevesebb levegőt fogyaszt, mint a standard vegyifülkék. „Kevesen tudják, hogy emellett évtizedek óta gyártjuk az ehhez szükséges légmennyiség-szabályozó zsalukat” – mondja Bernd Schoeler, a Laboratóriumi Megoldások (Laboratory Solutions) termékmenedzsere. „Még szabadalmaztatott mérési technológiát is kifejlesztettünk a légáramlás szabályozására, mert minél pontosabb a mérés, annál jobban lehet adagolni a légmennyiséget.”

A légmennyiség-szabályozó automatikusan beállítja a légáramlási mennyiséget – például attól függően, hogy a vegyi fülke függőleges vagy vízszintes frontablaka mennyire van nyitva. Minél jobban nyitva van, annál több levegőt kell a vegyi fülkének elszívnia a munkatérből, hogy megakadályozza a káros részecskék labortérbe jutását. Energetikai szempontból azonban az is ésszerű, hogy a lehető leghamarabb csökkentsük a légáramlási sebességet.

Itt jön képbe egy további frontablak szabályozó. Bernd Schoeler elmagyarázza: „Mozgásérzékelők érzékelik, ha senki nincs már a vegyifülke közelében, de a frontablak még mindig nyitva van. Az ilyen helyzet energiamérlege hasonló ahhoz, mintha a fűtés be lenne kapcsolva, miközben az ablakok órákon át nyitva vannak. Ha a vezérlő ezt érzékeli, automatikusan bezárja a frontablakot, és a légmennyiség-szabályozó csökkenti a légáramlási mennyiséget.”

Mivel a Waldner az egyetlen gyártó, amely a saját vegyi fülkéjéhez megfelelő vezérlőt gyárt, így mindkét komponens optimálisan igazodik egymáshoz. Ennek eredményeként ez is energiát takarít meg. Ráadásul a szükséges MSZ EN 14175 Part 6 típusvizsgálat során elválaszthatatlan egységet alkotnak, és megkapják a megfelelő megfelelőségi nyilatkozatokat. Ez megtakarítja az ügyfelek koordinációs költségeit, és csak egy kapcsolattartóra van szükség garanciális igény esetén: Magyarország esetében a Waldner kizárólagos forgalmazójára, a Labokraft Kft-re.

System • Kép és szövegWaldner szabályozó egység
A vezérlőrendszer még nagyobb hatékonyságot kínál

De a hatékonyság nem áll meg itt – egyetlen vezérlőrendszer alkalmazásával az egész laboratóriumban minden vegyifülke, légvezeték, helyi elszívórendszer és elszívószekrény összehangolható egymással. Végső soron arról van szó, hogy rendszeresen friss levegőt biztosítsunk a laboratórium légcseréjéhez, az ott dolgozó emberek biztonsága érdekében. A Szövetségi Munka- és Egészségvédelmi Intézet (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin BAUA) előírja, hogy óránként 25 köbméter levegőt kell cserélni a laboratóriumi terület minden négyzetméterére. Egy három méter magas standard laboratóriumban ez körülbelül nyolcszoros levegőcserének felel meg.

„A konfiguráció a következőképpen nézhet ki: ha az öt vegyifülkéből csak három van folyamatos üzemben, akkor ezeket nagyobb elszívott levegőmennyiséggel kell működtetni a szükséges helyiség-levegőcsere elérése érdekében.” – magyarázza Bernd Schoeler. Azonban teljesítményük azonnal csökkenthető, amint a másik kettő is működésbe lép. Ez azt jelenti, hogy az összesített biztonságos légáramlási sebesség változatlan marad anélkül, hogy túlzott lenne. Az elszívott laboratóriumi levegő és az automatikusan pótolt friss levegő általános egyensúlyának biztosításáról van szó.

Labokraft.hu • Image and TextWaldner vegyifülke teszt
Legalább 35%-os megtakarítás

Az összes vegyfülke légáramlási sebessége szintén igazítható a munkaidőkhöz. A munkanap végén elegendő egy négyszeres levegőcsere, és a légáramlási sebesség a vegyifülkében 100 m3/h-ra csökken. A 24 órás működéshez képest ezek az intézkedések önmagukban is legalább 35%-os megtakarítást jelentenek a vegyifülke méretétől függően. De ennél még tovább megyünk: például a frontablak bezárása esetén a vegyifülke standby üzemmódban 200 m3/h-ra csökkentheti a légáramlási sebességet a munkaidő alatt, még több energiát megtakarítva. Összehasonlításképpen a maximális légáramlási sebesség akár 330 m3/h is lehet egy kis, gazdaságos 1200 mm-es Secuflow asztali vegyifülke esetén is.

Jobb teljesítmény a Waldner légkezelő rendszerrel

A Zeller+Gmelin GmbH & Co. KG vállalatot is lenyűgözte a kifejlesztett légkezelő koncepció. 2015-ben a cég nemcsak a minőség- és ellenőrző laboratórium új felszerelésével bízta meg a Waldnert a leányvállalatánál, a Südölnél, hanem a légkezelő rendszerrel is. „A BACnet IP kommunikációs protokoll használatával könnyen integrálhattuk az épületirányítási rendszerünkbe” – mondja Daniel Knospe, a Zeller+Gmelin üzemtechnikai vezetője. Az épületirányítási rendszer (BMS) csak az alapvezérléssel foglalkozik – szellőzés be- vagy kikapcsolása – míg a Waldner rendszer minden finomhangolást elvégez. „Nagyon jó tapasztalataink vannak vele. A teljesítmény jelentősen jobb volt, mint azokban a laboratóriumainkban, ahol a laboratóriumi légkezeléssel  is
az épületirányítási rendszer foglalkozott.” A vegyifülkék, vezérlők és az összes Waldner vezérlőrendszer tökéletes összehangolása egyértelműen látható.

Labokraft.hu • Image and TextFrontablak záródása
Jó megoldások a Waldner korai bevonásnak köszönhetően

A cég tapasztalatai a rendszerrel olyan jók voltak, hogy a Waldnert egy 164 m²-es laboratórium felszerelésével is megbízták 2019-ben, beleértve a légkezelő rendszer telepítését is, és egy harmadik laboratóriumot is terveznek idén. „Minden laboratóriumnak különböző igényei és felszerelése van” – mondja Bernd Schoeler „szinte minden helyzetre van megoldásunk, amely lehetővé teszi az energia-optimalizált működést.” Daniel Knospe egyetért: „Meglepett a Waldner innovációkészsége. Különféle speciális követelményeink voltak, amelyeket a mérnökök személyre szabott megoldásokkal tudtak teljesíteni.” Szerinte már a megrendelés leadása előtt is jelentős szakértelemre volt szükség. „Ez a folyamat arról szól, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat, majd leadjuk a megrendelést. Arról van szó, hogy hajlandóak és képesek legyünk a részletekbe belemenni, hogy személyre szabott megoldást nyújtsunk” – hangsúlyozza Daniel Knospe. A szakemert lenyűgözte a tervező mérnökök munkája.

Bernd Schoeler elégedett a visszajelzésekkel és egyetért: „Csak akkor, van ekkora szabadságunk, hogy megvalósítsuk az igényeket és ötleteket, ha ügyfeleink ilyen korán bevonnak minket a tervezési fázisba. Megbízóink gyakran meglepődnek, hogy milyen sok ötletüket láttuk már előre.” Ez nem kis részben köszönhető a Waldner mérnökök tapasztalatának, akik évtizedek óta valósítanak meg a legkülönbözőbb hatékony légkezelő megoldásokat.