Melyik vákuumszabályozási mód a legmegfelelőbb az Ön számára?

A vákuum, mint fontos folyamatparaméter szabályozása szignifikáns hatással van a fizikai-kémiai folyamatok végeredményére. Ennek az az oka, hogy a vákuum korrelál a hőmérséklettel, és befolyásolja például az anyagok forráspontját és fázisátmenetét. A vákuumszabályozás feladata e paraméter optimális beállítása. De melyik vákuumszabályozási metódus a legjobb az Ön applikációjához? Erre a kérdésre próbálunk választ adni az alábbi cikkben.

 

Labokraft Live • Image and Text

A vákuum, mint fontos folyamatparaméter szabályozása szignifikáns hatással van a fizikai-kémiai folyamatok végeredményére. Ennek az az oka, hogy a vákuum korrelál a hőmérséklettel, és befolyásolja például az anyagok forráspontját és fázisátmenetét. A vákuumszabályozás feladata e paraméter optimális beállítása. De melyik vákuumszabályozási metódus a legjobb az Ön applikációjához? Erre a kérdésre próbálunk választ adni az alábbi cikkben.


Milyen vákuumszabályzási módok léteznek?

A vákuumszabályzás a nyomás beállítását és szabályozását jelenti a rendszerében. Jelentősen befolyásolja, hogy milyen pontosan tudja működtetni a folyamatát. Az alábbi vákuumszabályozási módok állnak rendelkezésre:

a) manuális

b) kétpontos

c) adaptív VARIO® motorfordulatszám általi


Mennyire pontosak az egyes vákuumszabályozási módszerek?

Labokraft Live • Image and Text

A) Manuális vákuumszabályozás

Ezzel a módszerrel csak durva és indirekt vákuumbeállítás lehetséges egy kézi szabályozószelepen keresztül. Ez esetben a valós térfogatáramot tudja állítani az applikáció és a vákuumszivattyú között a szelep típusától függően: vagy a rendszerbe engedett levegő mennyiségével vagy az áramlási keresztmetszet csökkentésével. A manuális vákuumszabályozás így nem teszi lehetővé egy egzakt és állandó nyomásérték fenntartását, kizárólag egy körülbelüli beállítást enged. A felhasználás típusától függően ez akár elegendő is lehet, a szűrés pl. nem igényel ennél pontosabb vákuumszabályozást. Más alkalmazásoknál, mint pl. bepárlásnál, a kézi szabályozás nagy kihívást jelent. A különböző forráspontú komponenseket tartalmazó oldószerelegyek esetében folyamatosan újra kell állítani kézzel a szabályozószelepet, ami megfelelő tudást és tapasztalatot, valamint folyamatos figyelmet igényel felhasználói részről.

Manuális vákuumszabályozás légbeeresztő szeleppel:

  • Szabályozás külső levegő rendszerbe engedésével

  • Levegővel együtt O2 is a rendszerbe jut, mely nem minden esetben kívánatos

  • Felgyorsult levegőáram a kondenzernél, mely csökkenti az oldószer visszanyerést, így kizárólag vizes minták esetén ajánlott módszer

  • Nagyfokú emberi beavatkozást igényel

Manuális vákuumszabályozás membránszeleppel:

  • Szabályozás az áramlási keresztmetszet szűkítésével

  • Csak egyszerűbb alkalmazásokhoz, ahol nincs nagy igény a pontos vákuumtartásra

Labokraft Live • Image and Text

B) Kétpontos vákuumszabályozás

A vákuumszabályozó berendezés lehetővé teszi egy kívánt vákuumérték elektronikus úton történő beállítását egy „nyitott” és egy „zárt” szelep állapot kapcsolásával. Ha a nyomásérték meghaladja a beállított értéket, az elektromágneses szelep kinyit, teljes átáramlást biztosítva. A rendszer ezt követően elszívás alá kerül mindaddig, míg a nyomás eléri a beállított értéket. A vákuum tehát egyszerűen ingadozik a két szelepkapcsolási érték között, azaz egy definiált vákuum hiszterézis tartományban. Ennél pontosabb beállítást ez a vákuumszabályozási módszer nem tesz lehetővé. Amennyiben kétpontos szabályozással üzemeltet vákuumbepárlást, az első forráspont automatikusan detektálható (mely nem lehetséges manuális vákuumszabályozás esetén), erre a vákuumértékre fog a rendszer konstans módon beállni, ugyanakkor a vákuumszivattyú folyamatosan működik és nem alkalmazkodik a forrponti nyomás mintaedényben történő változásához a bepárlási folyamat során. Ezért a beállított vákuumérték átállítására lehet szükség a bepárlás előrehaladtával.

Kétpontos vákuumszabályozás elektronikus vákuumszabályozóval és mágnesszeleppel

  • Megbízható folyamatszabályozás

  • Lehetőség egy vákuumszivattyúval ellátott több munkahelyes kiépítésre

  • Nyomásingadozás a szelep kapcsolási pontoknak megfelelően

  • Nincs lehetőség egyenletes desztillációra

Labokraft Live • Image and Text

C) Adaptív VARIO® motorfordulatszám általi vákuum-szabályozás automatikus forráspont meghatározással

Az automatikus funkciókkal ellátott motorfordulatszám általi szabályozás számos esetben megkönnyítheti a munkáját. Ez a megoldás nagyon előnyös, mert a vákuumszivattyú motorjának fordulatszámán keresztül állítja be a kívánt nyomásértéket, ami hiszterézis nélküli, nagyfokú vákuumbeállítási pontosságot tesz lehetővé. Másik nagy előnye, hogy a teljesen automatikus vákuumszabályozója és gőznyomás szenzora segítségével a szivattyú minden pillanatban alkalmazkodik a változó folyamatparaméterekhez: mindig a legoptimálisabb vákuumbeállítással és csak a szükséges sebességgel üzemel. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag egyetlen gomb megnyomásával érhető el a leghatékonyabb eredmény a legrövidebb idő alatt, anélkül, hogy a felhasználó figyelmére vagy beavatkozására lenne szükség.

Automatikus vákuumszabályozás digitális vákuumszabályozóval és VARIO motorfordulatszám szabályozott vákuumszivattyúval

  • Motorfordulatszám általi működési elv

  • Hiszterézis-mentes, pontos vákuumszabályozás

  • Nagyfokú folyamat megbízhatóság

  • Hosszabb szelep és membrán élettartamok

  • Alacsonyabb energiafelhasználás

  • Halk működés

Labokraft Live • Image and Text

Integrált vagy hozzáadott vákuumszabályozás

A meglévő rendszerek vagy integrált készülékek ugyancsak meghatározhatják a megfelelő vákuumszabályozás kiválasztását. Gyakran egy egyszerű szabályzási mód már alapból része bizonyos készülékeknek, mint pl. a rotációs bepárlók, vákuum-szárítószekrények vagy liofilizálók esetében. Ezen rendszereket azonban lehetséges további, pontosabb, szivattyú általi szabályzással ellátni. Amennyiben a vákuumszivattyú egy nagyobb rendszer része, fontos, hogy a vákuumszabályozó integrálható legyen a számítógépes hálózatba.

Vákuumszabályozási megoldások a kínálatunkból

Egyedi alkalmazásához igazodva számos vákuumszabályozási megoldást tudunk kínálni a Vacuubrand kínálatából:

  • alap vákuumszivattyúk

  • szivattyúállomások manuális vákuumszabályozással vagy e nélkül

  • szivattyúállomások kétpontos vákuumszabályozással

  • szivattyúállomások automatikus VARIO vákuumszabályozással

Alap vákuumszivattyúink kiegészítőink segítségével bővíthetőek manuális és kétpontos vákuumszabályozással.

Szivattyúállomásaink olyan kiegészítőket tartalmaznak az alap szivattyúkon kívül, mint a pumpa védelmét szolgáló „AK” előcsapda és az illékony oldószergőzök majdnem 100%-os visszanyerését, így a labor levegőjének tisztán tartását szolgáló „EK” utókondenzer. Ezek a termékváltozatok is fejleszthetőek manuális és kétpontos vákuumszabályozással.

A kétpontos vákuumszabályozással ellátott szivattyúállomásaink esetén az „AK” és „EK” kiegészítőkön kívül már a készülékekbe integrált egy elektronikus kétpontos vákuumszabályozó is, mely lehetőséget ad a vákuum automatikus, szelep által történő szabályozására.

Egy egyenáramú motorral meghajtott fordulatszámszabályozott vákuumpumpából, egy vákuumszabályozóból és egy külső vákuummérő fejből álló VARIO® szivattyúállomásaink pedig a teljesen automatikus vákuumszabályozás összes előnyét kínálják.

Kérje tanácsunkat egyedi applikációja legmegfelelőbb vákuumszabályozási módjának megtalálásában.